Acne

Det är vanligt att tro att om man har problem med acne så har man en fet hud, men ofta är det precis tvärtom, huden är torr och tilltäppt, överskottet av talg kommer inte ut som det ska. En torr hudyta läker långsammare och behöver hjälp med cellförnyelse. Tappa en död hudcell och huden tillverkar genast en ny. 

Det finns flera faktorer som har betydelse för uppkomsten av acne. Överproduktion av talg som delvis är hormonstimulerat, talgkörtelns utförsgång täpps till, acnebakterier bildas och det uppstår inflammation. Genetiska faktorer har också betydelse. 

Att torka ut huden genom starka medel är vanligt men ger motsatt effekt. Huden producerar då ett överskott av talg och den torra hudytan täpper till porerna. PIH- post inflammatorisk hyperpigmentering är också vanligt för hud med acne problematik. Mörka ärr som läker mycket långsamt kan med behandling med pigmentreglerande hudvård markant förbättras.

Därför är det att rekommendera regelbunden behandling och användning av hemvårdsprodukter för att kontinuerligt förnya cellbildningen och därmed normalisera talgproduktionen samt öka läkningsprocessen i huden. Om din hud inte är van vid glykolsyra så rekommenderas hudvårdsprodukterna var annan dag för att successivt vänja huden.

För att läsa mer om vilken behandling som passar dig med acne, finns mer information här.