Aktinisk keratos

Aktiniska keratoser är ytliga solskador i hudens yttre lager, epidermis och är mycket vanligt hos vuxna med ljusare hudton. Förkortas AK.

Den sammanlagda mängden soltimmar i livet gör solskadan, inte ett enstaka tillfälle. Det är vanligare hos män, möjligtvis beroende på en överrepresentation av att män oftare har utomhusarbete. AK kan förekomma redan vid 20-30 års ålder, men är betydligt vanligare över 50 år. Också vanligt förkommande hos kvinnor som solexponerat sig kraftigt.

AK är i förhållande ofarligt men kan med tiden nå djupare i huden och orsaka skivepitelcancer. Därför är den allmänna rekommendationen att solskadan ska behandlas.

AK kännetecknas oftast som en rodnad fläck med sträv eller skrovlig yta när man känner med fingertoppen, ofta upplevs det som ett eksem som inte läker och kan klia ibland 

Ordet aktinisk keratos kommer från grekiska aktinos (stråle) och keros (horn), Vanligen framträder de över ansikte, dekolletage, underarmar, handryggar och underben och är 3-10 mm i diameter.

Regelbunden kontroll hos dermatolog rekommenderas men också behandling för att hjälpa huden att inte utveckla fler eller för att läka de som finns kan med fördel huden behandlas regelbundet med kemisk peeling, samt användning med produkter baserade på glykolsyra och phyticsyra som har en cellförnyande och antiflammatorisk effekt på huden. Även behandling med IPL ger mycket fina resultat.