Eksem

Atopiskt eksem är en hudsjukdom som kan komma i alla åldrar. Den ger torr hud och kliande utslag. Eksemet kommer på olika ställen på kroppen i olika åldrar. Sjukdomen är ärftlig och kan inte botas. Men den kan lindras bra med rätt behandling. Atopiskt eksem smittar inte. Det är vanligt att besvären börjar före två års ålder. Barn mellan två och tolv år får ofta besvären i vecken där lederna böjs. Därför kallas atopiskt eksem också för böjveckseksem. Exempel på böjveck är knä och armveck, handleder och vrister.

Seborroiskt eksem även kallat mjälleksem, kan uppkomma i hårbotten och på andra ställen på kroppen där det finns mycket talgkörtlar, som i ansiktet och på bröstkorgen. Huden blir röd, fjällar och kan klia, tillståndet är vanligt och kan ibland gå över av sig själv.

Det är inte helt klart vad som orsakar mjälleksem. En orsak kan vara jästsvamp som finns på huden och i hårbottnen hos vuxna. Huden reagerar med mjälleksem om du har mycket av svampen eller är extra känslig mot den. Stress kan förvärra eksemet.