Pigmenteringar

Pigmenteringar är vanligt förekommande hos både män och kvinnor, det finns olika slags hyperpigmenteringar, vi listar de vanligaste tillstånden nedan. 

Melasma kännetecknas som större och mer oregelbundna fläckar, dessa kan skilja sig från ljusbrun till mörkare brun, fläckarna sätter sig också vanligtvis symmetriskt vilket särskiljer melasman. Vanliga områden är: Överläpp, kindben, ögonbryn och haka. Det är en typ av pigmentering som ofta uppstår i samband med en hormonförändring i kroppen. 

Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH), är en hyperpigmentering orsakad av inflammation eller trauma i huden. Den är vanligtvis platt och är mörkare än den omgivande huden. Pigmenteringen kan variera från ljusbrun, mörkbrun till svart beroende på hudton. Hudens naturliga reaktion på inflammation är att öka produktion av melanin i huden vilket gör att området mörknar. Vanliga orsaker till PIH är acne, finnar, sårskada eller solning. 

Lentigo solaris är ofarliga bruna pigmentfläckar på huden, de kallas också solfläckar. Vanligt förekommande på händernas ovansida och i ansiktet till utseendet är de släta och ser nästan ut som fräknar. De kan variera i storlek från cirka en halv till flera centimeter. Färgen är beige till mellanbrun på en ljus hud. De är svårare att se ju mörkare huden är. Solfläckar kan uppkomma i 30-årsåldern, men vanligast i medelåldern och senare.