Salicylsyra

Salicylsyran är en välkänd BHA-syra som främst används i kosmetiska produkter för sin exfolierande och antibakteriella effekt, men kan även användas som ett konserveringsmedel på grund av sin antibakteriella verkan. Därför innehåller ofta produkter som verkar mot blemmor och orenheter just salicylsyra.

Salicylsyra är en så kallad betahydroxisyra och benämns även som BHA (Beta Hydroxy Acid). I hudvård fungerar salicylsyra främst som en exfolierande ingrediens. Den gör att gamla och torra celler i överhuden kan släppa från varandra, falla av och lämna plats för nya celler.

Salicylsyran är har större molekyler än till exempel glykolsyra, vilket innebär att den inte penetrerar huden så djupt och därför jobbar mer ytligt på huden. Syran är effektiv på att jämna ut fina linjer, mjuka upp hudstrukturen och jobba på hyperpigmenteringar eller ärr. Salicylsyran är fettlöslig, vilket gör att den kan tränga in i porerna och lösa upp ansamlingar av gamla hudceller och talg.

Skilladen mellan AHA- och BHA-syror är att AHA-syror är vattenlösliga, den har även mindre molekyler och kan därför penetrera djupare, vilket gör att AHA bland annat kan jobba på att stimulera kollagen och elastin.