Syra-skola

Exempel på tre organiska fruktsyror är AHA, BHA & PHA. Det som utmärker dessa syror är att de består av molekyler som har ett lågt pH-värde och det som särskiljer syrorna är storleken på deras molekyler samt egenskapen på deras reaktion.

För att säkerställa syrornas säkerhet, kvalitet och effektivitet framställs kosmetiska ingrediens vanligtvis i laboratorium.

AHA – Även kallat Glykolsyra, används i hudvårdsprodukter för att exfoliera hudytan från gamla hudceller samt accelerera cellförnyelsen. Detta medför i sin tur att huden har en bättre förmåga att kapsla in sin egen fukt, huden blir därför mer fyllig och på så vis upplevs linjer och rynkor mindre framträdande. 

BHA – Kallas också för Salicylsyra, det som skiljer AHA och BHA från varandra är att glykolsyran är vattenlösning medan salicylsyra är oljelöslig. BHA är därför effektiv på att lösa upp talg och fett i porerna.

PHA – Som är en förkortning på Polyhydroxisyra. PHA är en mildare syra som inte exfolierar lika kraftfull pågrund av att den besitter en strörre molekylstorlek än AHA- & BHA-syror.